Parlag helyett parcella

2012.09.13. 11:00 - sztroberri

Parlagfű helyett pedig zöldség, gyümölcs, fűszer és virág. Mellé jó társaság, kertészkedés, testi és szellemi felfrissülés. Ezt nyújtja a közösségi kert, melynek a tengerentúlon és Európában nagyon régi hagyománya van, és szerencsére már nálunk is éledezik.

Berlin reptér.jpgBerlin, Tempelhof

Budapesten az első közösség kert áprilisban nyílt meg Kispesten a Városi Kertek Közhasznú Egyesület és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően. Aztán szép sorban jött a többi, hol 1-2 civil lelkesedésének köszönhetően, szinte gerillaakcióként, mint a Grundkert, hol egy szervezet kezdeményezésére, mint a Lecsós Kert a Millenárison vagy a Leonardo Kert a 8. kerület szívében, a Grundkert szomszédságában. Ez utóbbi kettőt a Kortárs Építészeti Központ szervezte meg, akik már 2010 óta foglalkoznak a közösségi kertek meghonosításával és kiépítésével.

lecsós2.JPGA Lecsós Kert a Millenárison

Őszintén szólva én nem nagy jövőt jósoltam ennek az egésznek, amikor először hallottam róla. Akkortájt nem messze tőlünk, a Lehel út-Podmaniczky utca közé eső területen, a tervezett kormányzati negyed telkén indult a Fügés Kert, mely az elején be is fuccsolt a telek tulajdonosi viszonyainak tisztázatlansága miatt (ha jól tudom…) Ez is az én véleményemet látszott erősíteni, hogy a hivatali packázások miatt nem lesz belőle semmi, vagy a parcellatulajdonosok unnak bele abba, hogy ha esik, ha fúj, menni kell, csinálni kell. Szerencsére nem nekem lett igazam, nem sokkal később beindult a Lecsós Kert, mely azóta is remekül működik.

leonardo fal.JPG

Egy kedves „földbirtokos” ismerős révén belülről is volt szerencsém megnézni a Leonardo Kertet. A telekszomszéd ház lakói eleinte bizalmatlanul figyelték a munkálatokat, később azonban belátták, hogy nem éjszaka randalírozó fiatalok tanyája lesz itt, hanem egy bekerített, szépen gondozott konyhakert kellemes emberekkel.

Leonardo totál.JPG

leonardo2.JPG

P1050692.JPG

napraforgó.JPG

futó.JPG

A parcellákon kívül félbevágott fémhordókat is kitettek, hogy mozgássérült kertbarátokat se kelljen megfosztani az élménytől.

hordók.JPG

A közösségi érzést erősítik a közös programok, ahol pl. raklapokból együtt építettek kerti bútorokat, játszóeszközöket.

bútor.JPG

A felmerülő kérdésekben szakember segíti a kertészkedőket, de mindenki maga választotta meg, mit ültet a földjébe. Van, aki természetes módon próbál védekezni a kártevők ellen – büdöske, levendula ültetésével -, mások egyedi módszereket próbálnak, pl. fejjel lefelé ültetnek paradicsomot.

pari fejjel.JPG

A fúrt kútból végzik a locsolást, mindenki a magáét, de persze meg lehet kérni a „szomszédot”, ha valaki néhány napig nem tud menni. A parcellák pont akkorák, hogy – bár az első ásáskor nem úgy tűnt - azért nem kell megszakadni a munkától, viszont szép mennyiségű zöldséggel, fűszerrel látják el gondozójukat. 

grund tábla_1.JPG

A szomszédos Grundkert nem ennyire rendezett, de nagyon jópofa. Mostanra már azt is körbekerítették, de csak hálóval, így nincs hermetikusan elzárva a környezettől. Üde színfolt a házak között, kicsit hippis, de ezt valószínűleg nem bánják a nap mint nap arra járók.

grund2.JPG

A mozgalom tehát virágzik, egyre több helyen merül fel igény egy-egy közösségi kert kialakítására. Valószínűleg minden kerületben, városban akadna hely, nem kell más, csak néhány lelkes ember, aki elindítja, és rugalmas önkormányzatok, ahol belátják ennek az egésznek a hasznát. Vállalkozó szellemű kertészkedni vágyók pedig biztosan szép számmal akadnak, hiszen az eddigi kertekben is sorsolni kellett, annyi volt a jelentkező. Remek érzés, amikor a saját termesztésű paradicsomból, paprikából készül a lecsó, és az sem utolsó szempont, hogy akár családilag, gyerekekkel együtt újra felfedezzük, hogy bizony egy-egy zöldség nem egész évben terem, és az íze is teljesen más.

A gyerekekre koncentrál az a gyöngyösi fiatalember is, aki elindította a közösségi kertészkedés gyerekváltozatát, az Ovikert-programot. Ahogy minden másban, a kertészkedés, környezettudatosság, egészséges táplálkozás terén is nagyon fontos, hogy már gyerekkorban elkezdődjön az erre való nevelés. Mivel minden óvodának van udvara, mi sem egyszerűbb, mint leválasztani egy sarkot, és kialakítani egy minikertet.

Egy dolog miatt talán jobb is, hogy nálunk sok-sok évtizedes lemaradással indult be a városi önellátást célzó kertészkedés. Kanadában mostanság jutottak el a szervek oda, hogy mindenféle jogszabályokkal megpróbálják ellehetetleníteni  a kis konyhakertek működését, és visszavezetni a lakosságot a hipermarketek íztelen, bűztelen, felfújt, fényes, színes zöldségeinek világába. Részletek itt.

A képek még júliusban készültek, most újranézegetve őket nagy kedvet kaptam, hogy kitörjek néhány cserépnyi gangkertem magányából, és csatlakozzam a következő, esetleg a közelünkben nyíló közösségi kerthez. Akit behatóbban érdekel a téma, ma este a Corvin Áruház 3. emeletén találkozhat a szervezőkkel és a már kertészkedőkkel. Részletek itt.

kertteremtok-banner.jpg

4 komment Címkék: programajánló fűszernövény közösségi kert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2012.09.14. 15:20:40

A felső képen tényleg akkora "kertben" üldögélnek, mint a szőmyeg a nappalinkban? Nem normálisok...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.01.31. 04:43:02

A kert egyidős a magyarországi ipari fejlődéssel. Bő száz évvel ezelőtt az ipari készpénzfizetés lehetőséget adott a dolgozóknak gyártelepek környéki gyengébb minőségű földek megvásárlására. Ezeknek a földeknek volt először nem kifejezetten jövedelemtermelő funkciójuk. Akkoriban aki adott magára az megtermelte a borocskáját, pálinkáját. Ez alól még Jókai sem volt kivétel:) Az 1960-as évektől kezdve ez újraindult kiskert mozgalom néven. Ma kifulladni látszik, nincs érdeklődő utánpótlás. Egyes részeken az önkényes szüretelők miatt nincs is értelme. A vonalkódon számítógépen felnőtt nemzedék még a tűzrakást is a tévében nézi. Pedig egy fűnyíró-bogrács párossal jó élményeket hozó kertet lehet fenntartani. Egy buszméretű felásott területen pedig lehet tanulmányoznia boltitól jelentősen eltérő zöldségízeket:) Üdv

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2013.01.31. 09:18:00

@nomad: Talán az egyre nagyobb számban működő közösségi kertek sokaknak meghozzák a kedvét egy kis kertészkedéshez:)
süti beállítások módosítása